Het verschil tussen een Finse sauna en een infrarood sauna

Een klassieke Finse binnensauna of een infraroodcabine? De keuze is niet altijd gemakkelijk. De Finse sauna is de klassieke sauna zoals we die allemaal kennen, maar ook de infraroodsauna is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. Om u op weg te helpen hebben we hieronder alvast de grootste verschillen opgelijst.

Temperatuur en verwarmen

Dit is misschien wel het grootste verschil tussen de klassieke sauna en de infraroodsauna. Een Finse sauna heeft een kachel die de lucht in de cabine opwarmt tussen de 80° en 100°. Giet water op en u zweet snel en veel.

Een infraroodsauna daarentegen werkt met infraroodstraling. Deze straling verwarmt vooral uw lichaam en minder de cabine zelf. U zweet zeker net zo veel in een infraroodcabine als in een klassieke sauna, maar de temperatuur is daarbij veel lager. Veel mensen die de hitte en vochtigheid van een klassieke sauna moeilijk verdragen vinden een infraroodsauna dan ook aangenamer.

Ook opwarmingstijden kunnen verschillen. Dit hangt natuurlijk af van kachel tot kachel en cabine tot cabine, maar in het algemeen heeft een klassieke sauna meer tijd nodig om op temperatuur te komen dan een infraroodcabine.

Eveneens niet onbelangrijk om aan te denken is uw energierekening! Verbruik verschilt van model tot model en kosten zijn onder meer afhankelijk van uw energietarief en gebruik.

Gebruiksverschillen

Bij een klassieke sauna staat uitgebreid ontspannen centraal. Liggend of zittend op de banken komt u totaal tot rust. Een bezoek bestaat doorgaans uit meerdere korte sessies waarbij u tussendoor afkoelt onder een koude douche. Met opwarm- en afkoeltijd kan een bezoek al vlug rond de twee uur duren.

In een infraroodcabine zit u bijna altijd rechtop omdat uw lichaam zo optimaal de straling opneemt. De cabines hebben daarmee vaak een kleinere oppervlakte. Een bezoek aan de infraroodcabine is ook vaak sneller. Een sessie in de infraroodcabine duurt ongeveer 30 minuten, waarna een lauwe of warme douche wordt aanbevolen. Met een kortere opwarmingstijd is een bezoek aan de infraroodsauna meestal binnen een uur afgerond.

Gezondheidsvoordelen

We hebben al eens een uitgebreid artikel geschreven over de voordelen van een sauna, maar kort samengevat is het zo dat bij welke sauna u ook kiest, comfort, ontspanning en wellness centraal staan. Regelmatige saunabezoeken kunnen onder andere helpen bij een betere nachtrust, een gezonde huid, en een verbeterde weerstand.

Een sauna thuis

Bent u overtuigd van uw saunakeuze? Of heeft u nog vragen? Wij bieden verschillende modellen Finse sauna’s en Infraroodcabines aan en helpen u graag de beste keuze te maken. Zelfs een klassieke Finse sauna op maat is mogelijk, helemaal gebouwd naar uw wensen.

Neem gerust contact met ons op of kom eens langs in onze showroom.

Wil je graag meer informatie over HealthMate infraroodsauna’s?  Contacteer ons!

Lees ook even ons privacybeleid.

Privacy is belangrijk voor ons. Je persoonsgegevens worden enkel gebruikt om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Persoonsgegevens zullen dan ook nooit doorgegeven worden aan derden.